FBI Anjur Karnival JPU

KHAMIS I 1 JUN 2023 - Jabatan Pengajian Umum (JPU) di Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insan, Universiti Malaysia Kelantan, menganjurkan Karnival JPU yang sangat dinantikan. Acara yang pertama ini mengumpulkan pelajar-pelajar daripada pelbagai mata pelajaran bahasa dan sains insani untuk merayakan satu hari penuh dengan aktiviti menarik dan pengalaman budaya.

Karnival JPU menampilkan usaha-usaha kolaboratif tiga jabatan di dalam Jabatan Pengajian Umum iaitu Jabatan Bahasa Inggeris, Jabatan Bahasa Ketiga, dan Jabatan Sains Kemanusiaan. Dalam tema "Meraikan Multikulturalisme," acara ini bertujuan untuk memupuk rasa perpaduan di kalangan pelajar sambil menggalakkan kepentingan pembelajaran bahasa dan pengetahuan antara disiplin.

Suasana sibuk karnival itu dapat dirasai ketika peserta berkumpul di Dewan Tuanku Canselor yang terkemuka di kampus universiti. Acara ini dimulakan dengan majlis pembukaan yang dirasmikan oleh Dekan yang dihormati daripada Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insan, yang menekankan kepentingan merangkul kepelbagaian dan kekuatan perubahan pendidikan bahasa.

Sepanjang hari, pelajar-pelajar terlibat dalam pelbagai aktiviti yang direka untuk menunjukkan kemahiran bahasa dan pemahaman budaya mereka. Karnival ini menampilkan permainan papan yang mencabar pengetahuan bahasa peserta, kuiz bahasa asing yang menguji kecekapan mereka, dan persembahan nyanyian yang memukau untuk menonjolkan keindahan pelbagai bahasa. Gerai-gerai telah ditubuhkan, masing-masing mewakili budaya yang berbeza dan menjual produk-produk unik, memberikan pengalaman yang menyeluruh kepada semua peserta.

Karnival JPU bukan hanya tentang keseronokan semata-mata; ia juga mengiktiraf pencapaian pelajar-pelajar. Hadiah telah diberikan kepada pemenang-pemenang pertandingan-pertandingan, mengiktiraf usaha dan dedikasi mereka. Selain itu, acara ini berfungsi sebagai platform bagi pelajar-pelajar untuk menjalinkan hubungan, berbincang idea, dan membangunkan penghargaan yang lebih mendalam terhadap pelbagai bahasa dan sains insani.

Kejayaan Karnival JPU mencerminkan dedikasi dan semangat Jabatan Pengajian Umum dalam memperkasakan individu yang serba boleh dengan kecekapan bahasa dan mentaliti global. Acara ini bukan hanya merayakan kepelbagaian budaya di dalam universiti tetapi juga menggalakkan pelajar-pelajar untuk merangkul keterhubungan antara disiplin-disiplin yang berbeza.

Acara ini telah meletakkan asas yang kukuh untuk karnival tahunan seterusnya, menjanjikan lebih banyak aktiviti yang menarik dan pengalaman yang memperkaya bagi semua peserta. Komitmen Universiti Malaysia Kelantan dalam memupuk multikulturalisme dan pembelajaran antara disiplin bersinar terang melalui acara seperti Karnival JPU.